‘Duurzaam bouwen’: een veelgebruikte term, maar een breed begrip. Wanneer je duurzaam bouwt, houd je rekening met alle eventuele effecten op het milieu in de hele bouwketen. Van productie tot en met de sloop. Het kan gaan om duurzaam produceren, maar ook om de levensduur van deze producten. In deze blog lees je 5 manieren waarop jij duurzaam kunt gaan bouwen.
Wanneer je wilt starten met een bouwproject (in ruim begrip), krijg je de keuze tussen een enorme lijst aan bouwmaterialen. Om de duurzaamheid van je project te waarborgen, is het van belang om te kijken naar de levensduur van de materialen. Hierbij kijken de BTE-bedrijven bijvoorbeeld graag naar de levensduur van beton. Met een levensduur van ongeveer tussen de 50 en 100 jaar, is beton milieutechnisch een interessant bouwmateriaal.
Bij BTE kijken wij kritisch naar de ontwerpen van onze betonproducten. Samen met onze opdrachtgevers proberen wij duidelijkheid te krijgen over de verwachte productprestaties en of deze identiek dienen te zijn voor elke toepassing. Mag er gedifferentieerd worden voor een duurzamer product? Wellicht kunnen we onze ontwerpen dan slanker maken. Denk bijvoorbeeld aan stoeptegels van een halve centimeter minder dik dan de gewoonlijke norm. Bij één tegel maakt dit misschien niet het verschil, maar bij 100.000 tegels wel.
Traditioneel constructief beton is een hybride product en bestaat uit beton en staal. Het staal dient hierbij als wapening die de trekkrachten opneemt, terwijl het beton drukkrachten opneemt. Om slankere ontwerpen te realiseren, kijken we naar nieuwe manieren om beton duurzamer te versterken, zoals bijvoorbeeld met behulp van vezels (vezelversterkt beton).
In de toekomst willen we onze producten graag zo hoogwaardig mogelijk hergebruiken, daarom zijn we actief bezig met demontabel ontwerpen.
Bij een demontabel ontwerp is het hergebruik optimaal. De objecten die gebruikt
worden in de bouw kunnen na de gebruiksperiode worden afgebroken en vervolgens
compleet of in delen worden hergebruikt, zoals tegels, platen of keerwanden.
Door zo min mogelijk primaire grondstoffen te gebruiken, word je verplicht om steeds meer te recyclen. Het doel van Nederland is een om een volledige circulaire economie te hebben in 2050 en dat is waarom het van belang is om nu te minderen met primaire grondstoffen.
Hierbij moeten bestaande productieprocessen efficiënter gebruik gaan maken van grondstoffen. Dit kan bijvoorbeeld door duurzaam geproduceerde, hernieuwbare en secundaire grondstoffen in te zetten in plaats van nieuwe grondstoffen. Het is van belang dat deze materialen in de buurt van de fabrieken beschikbaar zijn.
Door gerecyclede producten te gebruiken als grondstof voor nieuwe basismaterialen wordt de herbruikbaarheid van de producten vergroot en de waardevernietiging verkleind. Beton kan bijvoorbeeld circulair gebruikt worden door betonpuin of -granulaat weer te gebruiken als grondstof voor nieuw beton.
Wanneer beton niet meer bruikbaar is als betonpuin of -granulaat, kan het fijn worden gemaakt tot zand of grindvervanger. Hierdoor is er altijd circulariteit mogelijk met beton.
Om duurzaam bouwen te realiseren, is ketensamenwerking van belang. Het is namelijk niet alleen de aannemer - vaak de laatste in de keten - die verantwoordelijk is voor een duurzaam eindproduct, het is de verantwoordelijkheid van de gehele bouwketen.
Om tot een duurzaam eindproduct te komen, is het van belang dat iedereen in de keten zijn bijdrage levert. Dit kan in de vorm van CO2-neutraal produceren, duurzaam transport of het compenseren van de CO2-uitstoot met bijvoorbeeld het planten van bomen.
Als producent van beton zoeken wij dan ook altijd leveranciers die duurzaamheid hoog in het vaandel hebben staan. Bij BTE weten we dat we alleen dan kunnen bereiken wat we graag willen bereiken.
In onze hand-out "3 tips voor aannemers om te starten met duurzaamheid in de bouw" ontdek je nog meer manieren waarop je als aannemer duurzaam kunt bouwen. Download de hand-out hier.
Dalwagen 55
6669 CB Dodewaard
Postbus 11
6669 ZG Dodewaard