BTE Groep
4 juli 2023

BTE treetje hoger op ladder sociaal ondernemen

PSO Certificaat

Bij BTE telt iedereen mee. Dat is een mooie kreet en die klopt nog ook. Daarom is het niet verwonderlijk dat we sinds kort de tweede trede hebben gehaald op de Prestatieladder Socialer Ondernemen (PSO). Voorheen stond BTE een stapje lager.

,,De prestatieladder is opgesteld door TNO en meet in hoeverre je als bedrijf bezig bent met sociaal ondernemen, zowel direct als indirect”, zegt Elise Hoeboer, teamleider HR Services. ,,Bij de directe bijdrage gaat het om het aantal mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt dat je in dienst hebt. Denk bijvoorbeeld aan medewerkers uit de WW of met een WIA, WAO of Wajong-indicatie en stageplaatsen of leerwerkplekken. Bij indirect moet je denken aan sociaal inkopen of andere maatschappelijk verantwoorde activiteiten die ten goede komen aan de doelgroep.”

Vergaderen bij DROOM!

Enkele voorbeelden van sociaal inkopen zijn het laten inpakken van de kerstpakketten door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt en vergaderen op plekken waar mensen werken met een beperking of op een andere manier moeilijk aan een reguliere baan kunnen komen. Elise: ,,Wij vergaderen bijvoorbeeld vaak bij DROOM! in Beuningen.”

Daar krijgen mensen met bijvoorbeeld ADHD, een verstandelijke beperking of autisme extra aandacht en ondersteuning bij hun werk. Daardoor kunnen ze doorgroeien naar een andere functie binnen of buiten DROOM! Ook in Elst zit een vestiging van het sociale horecabedrijf.

Om een plek op de prestatieladder te krijgen moet je als bedrijf online een vragenlijst invullen en voldoen aan verschillende voorwaarden. Daarna volgt een zogenaamde auditdag waarbij er controle is op de personeelsdossiers en de sociale inkoop.

Bevestiging

,,We stonden al sinds 2020 op de eerste trede en nu zijn we dus een plekje gestegen. Het is voor ons een mooie bevestiging van waar we al langer mee bezig zijn: een plek bieden aan iedereen. Dat staat ook in ons missie- en visiedocument. Je ziet ook steeds meer dat gemeenten bij aanbestedingen vragen om social return, dus iets doen voor bepaalde doelgroepen”, zegt Elise.

Sociaal ondernemen is eveneens goed zorgen voor alle eigen werknemers. Elise: ,,Als mensen bijvoorbeeld uitvallen, vinden we het belangrijk dat ze met passend werk toch weer aan de slag kunnen.”

Bijzonder

Nu BTE op de tweede trede van de ladder staat, is doorstijgen naar de hoogste trede ook nog mogelijk? Elise: ,,De eisen voor die derde trede zijn heel streng. Dan moet bijvoorbeeld zo’n dertig tot veertig procent van de werkpopulatie een afstand tot de arbeidsmarkt hebben en dat is heel lastig voor ons. Wij zitten tussen de vijf en tien procent, dus dat is nog ver weg. Maar we zijn blij dat we trede 2 hebben gehaald. Dat is best bijzonder voor een bouwbedrijf.”