BTE Groep
29 augustus 2024

CSC-certificaten voor BTE-bedrijven zijn bevestiging van duurzaamheid

CSC-certificaten

Niet alleen op de Olympische Spelen regende het goud, zilver en brons, ook de bedrijven binnen BTE hebben of krijgen edelmetaal. Zo pakten de drie vestigingen van De Hamer onlangs het gouden CSC-certificaat en Romein zilver. De certificaten voor de andere bedrijven zijn onderweg en worden uiterlijk eind van dit jaar verwacht.

Met het certificaat tonen bedrijven dat ze duurzaam en verantwoord produceren en ook duurzame grondstoffen gebruiken. ‘‘De Hamer had in 2021 ook al goud, maar met een nieuw certificaat na drie jaar moet alles nog steeds in orde zijn”, zegt Manager QHSE Klaas Huijgen van BTE, die zich bezighoudt met het aanvragen van de certificaten. Dat betekent dat met actuele informatie opnieuw de duurzaamheid aangetoond moet worden.

Vooruit

Klaas: ‘‘Als bedrijf wil je altijd vooruit. Ook de BTE-bedrijven gaan voor groei en ontwikkeling. Dit doen we uiteraard op een verantwoorde manier voor mens, maatschappij en milieu. Deze certificering is daarvan wederom het bewijs.”

Het keurmerk CSC (Concrete Sustainability Council) garandeert de duurzame productie van beton. Een bedrijf mag CSC alleen voeren als het voldoet aan strenge eisen ten aanzien van betrouwbaarheid, deskundigheid, duurzaamheid en arbeidsveiligheid.

Verklaringen

Klaas: ‘‘Ik ben per bedrijf al gauw een paar weken bezig met het inzamelen en verwerken van informatie. Daarnaast heeft de directie allerlei benodigde verklaringen opgesteld voor alle BTE-bedrijven, bijvoorbeeld over mensenrechten en duurzaam inkopen. Die verklaringen zijn multisite, dat betekent dat we ze voor alle BTE-bedrijven kunnen gebruiken.”

Alle informatie moet digitaal aan de certificerende instantie worden aangeleverd. Kiwa, die de certificering voor BTE verzorgt, komt daarnaast regelmatig op bezoek. ‘‘Niet bij elke aanvraag volgt er een bedrijfsbezoek, maar bij een op de drie aanvragen komen ze kijken of de aangeleverde informatie ook in de praktijk juist is.”

Volgens Klaas is het opnieuw behalen van de certificaten voor de BTE-bedrijven een logisch gevolg van de duurzaamheidsambities van BTE. ‘‘Het is een bevestiging van onze ambities. Het geeft klanten de zekerheid dat we voldoen aan de eisen. Hopelijk zorgt dat ook voor meer opdrachten. Je ziet al wel in de markt dat er vaker naar geïnformeerd wordt.”

2018 eerste certificaat

BTE begon al in 2017 met de voorbereidingen van de eerste aanvragen van het certificaat. De eerste uitreiking was in 2018. Daarna volgde een ronde in 2021 en dit jaar dus ook. ‘‘Ik verwacht dat we eind november alles vernieuwd hebben”, zegt Klaas.

Dan volgt ook een officieel moment, met vertegenwoordigers van de directie en certificeringsinstantie Kiwa. Klaas: ‘‘Dat is wat efficiënter dan alle locaties van BTE afzonderlijk af te gaan, maar eind van dit jaar gaan we er zeker aandacht aan besteden. Je successen moet je vieren.”