BTE Groep
14 januari 2022

CSC-certificatie voor alle BTE-locaties: de kracht van de ketensamenwerking maakt het mogelijk!

CSC-certificatie

Na Romein uit Dodewaard, de drie locaties van De Hamer (Nijmegen, Heumen en Waspik), Kemper Tilburg en Tienray, De Meteoor en Lodewikus heeft nu ook Steenhuis het gouden CSC-certificaat weten te behalen. Vebo Beton & Staal (Bunschoten) heeft zelfs als eerste betonproductie-bedrijf in Nederland een platina certificaat behaald. ‘Alle bedrijven binnen de BTE Groep hebben daarmee een fantastische prestatie geleverd. Maar eerlijk is eerlijk; onze partners verdienen ook een groot compliment. Veel van onze toeleveranciers hebben zich inmiddels namelijk gecertificeerd. Het bewijs dat ketensamenwerking de verduurzaming van onze branche een boost geeft!’  Aan het woord is Klaas Huijgen, Manager QHSE van BTE en o.a. medeverantwoordelijk voor het thema duurzaamheid van de BTE-bedrijven.

Klaas licht toe dat voor de betonwarenindustrie (waar BTE onderdeel van uitmaakt) sinds 2017 een duurzaamheidscertificering is ingericht door CSC. De Concrete Sustainability Council (CSC) is een wereldwijd initiatief om de duurzame productie van beton te bevorderen. Het is een certificatiesysteem voor een duurzame productie van beton en verantwoorde herkomst van grondstoffen dat zekerheid geeft aan de afnemers. Leveranciers, zoals BTE, voldoen -door zich te certificeren- aan strenge eisen op het gebied van betrouwbaarheid, deskundigheid, duurzaamheid en arbeidsveiligheid. 

Klaas_Huijgen2 Klaas Huijgen, BTE Nederland

OPLOPENDE KLASSEN

‘Voor ons is deze certificering een goede en mooie manier om aan te tonen hoe duurzaam de BTE-bedrijven zijn. Certificering vindt plaats in vier oplopende klassen: brons, zilver, goud en platina. Iedere klasse is dus een trede hoger in de beoordeling van de betonproductie op duurzaamheid. Sinds 2018 zijn al onze bedrijven gecertificeerd. Inmiddels dus allemaal goud en Vebo platina’. BTE hecht er grote waarde aan dat de gehele keten bewust met verduurzaming bezig is. ‘Het houdt niet op bij BTE natuurlijk. Ook onze toeleveranciers spelen een grote rol in de wijze waarop wij duurzaam kunnen ondernemen’, aldus Klaas Huijgen.

TEUNESEN ZAND & GRINT

Teunesen Zand & Grint is zo’n toeleverancier die zich actief met duurzaamheid bezighoudt. ‘Ons bedrijf valt of staat bij maatschappelijk verantwoord ondernemen’, vertelt Monique Pollaers, Kwaliteitsfunctionaris & Veiligheidscoördinator bij het familiebedrijf uit Gennep. Monique werkt drie jaar binnen Teunesen en is daarnaast al ruim 11 jaar actief binnen de zand-&grint branche als kwaliteitsfunctionaris.

Monique_Pollaers Monique Pollaers, Teunesen Zand & Grint

IETS TERUGGEVEN AAN DE NATUUR

‘Teunesen ontwikkelt waardevolle natuur- en recreatiegebieden, draagt bij aan waterbeheer en wint en produceert zand en grint dat we vervolgens leveren aan bedrijven zoals BTE. We bouwen mee aan een regio waar mensen prettig kunnen wonen, werken, reizen en hun vrije tijd doorbrengen. Dat doen we op een duurzame manier en in goede samenwerking met alle betrokkenen. Tegenover iedere afgraving en/of zand- en grintwinning staat bijvoorbeeld dat we iets teruggeven aan de natuur. Duurzaamheid vormt daarmee een belangrijke pijler van onze onderneming’, legt Monique uit. ‘Daarnaast vinden we het belangrijk om als toeslagleverancier mee te kunnen denken met de partijen waarmee je samenwerkt, zoals BTE’. Teunesen heeft een lange relatie met BTE en de bedrijven zijn betrokken bij elkaar. ‘Samen kunnen we werken aan een manier om een product dat letterlijk en figuurlijk ‘grijs’ is toch zoveel mogelijk te vergroenen. We nemen onze verantwoordelijkheid in de keten dan ook zeker serieus!’

TOESLAGMATERIALEN

Drie jaar geleden startte het bedrijf het traject voor de CSC-certificering. Daarover zegt Monique: ‘Onze klanten vroegen er specifiek om en wij zagen de meerwaarde. CSC gaat overigens over meer dan alleen maar ‘groen’; het gaat ook over (arbeids)veiligheid, betrouwbaarheid en jouw deskundigheid als leverancier. Zaken waar we bij Teunesen uiteraard al heel veel aandacht aan besteden. De CSC-certificering past dan ook perfect in ons beleid en onze duurzaamheidsvisie. Het traject om onze eerste locatie voor een CSC-certificering in aanmerking te laten komen, was overigens mijn startproject binnen Teunesen. De CSC-certificering voor toeslagmaterialen stond, eerlijk gezegd, op dat moment nog in de kinderschoenen. Het was specifiek nog iets voor de betonbedrijven. Maar we wilden er graag mee aan de slag. Om een lang verhaal kort te maken: die eerste locatie ontving destijds een bronzen certificaat met een zilveren randje en nu – drie jaar later- zijn al onze locaties goud gecertificeerd!’ Monique Pollaers staat voor de taak in 2022 de hercertificering voor alle locaties in goede banen te leiden. ‘We gaan natuurlijk weer voor goud, maar als het mogelijk is proberen we platina binnen te slepen!’ reageert ze enthousiast.

Teunessen_jan2022 Teunesen Zand & Grint

SAMEN MET DE KETENPARTNERS

Klaas Huijgen geeft tenslotte aan dat investeren in een duurzamere organisatie alleen maar voordelen heeft. ‘Je hebt bij aanbestedingen meestal een streepje voor; je kunt immers aantonen dat je het als bedrijf goed en duurzaam voor elkaar hebt. Maar los daarvan zit de wil om steeds weer te verbeteren in het DNA van BTE; we willen vooruit, groeien en ontwikkelen. Maar dan natuurlijk wel op een verantwoorde manier voor mens, maatschappij en milieu én we doen dat bij voorkeur samen met onze duurzame ketenpartners!’