BTE Groep
10 oktober 2024

Met het oog op een duurzame toekomst: succesvolle bijeenkomst LIFE CIRRCON – Invie in Rheden

Bijeenkomst Life Cirrcon

‘Een betere wereld door beter te bouwen! Voor de bouwsector is circulariteit niet genoeg. Gebouwen zelf moeten emissiearm worden.’ Dat was de startboodschap van het LIFE CIRRCON event op vrijdag 20 september jl. in Rheden. BTE en ASCEM namen ruim 80 gasten mee in de ontwikkeling van een duurzaam bindmiddel met de naam Invie.

Algemeen Directeur van BTE, Bart van Melick trapte af met een presentatie over die duurzame ontwikkeling en de Europese LIFE subsidie die dat mede mogelijk maakt. Beton is het meest gebruikte materiaal in de bouwsector. De uitdaging bij de enorme hoeveelheden geproduceerd beton is dat er veel CO₂-uitstoot is. Het mooie van Invie is dat het een dubbele winst oplevert voor het milieu. Invie is circulair omdat het gebruik maakt van reststromen. Maar het produceert ook aanzienlijk minder vervuiling. Invie is daarmee de katalysator voor de verandering waar de industrie zo naar op zoek is.

Range aan mogelijkheden

De Vlaamse onderneming Resourcefull -een technologiebedrijf dat zich richt op duurzame cementen, bindmiddelen en bouwmaterialen- testte Invie het afgelopen jaar in verschillende proefopstellingen. Managing Director Lukas Arnout vertelde enthousiast over de range aan mogelijkheden voor de toekomst. Gastspreker Herre Elsenga, directeur van VBI, informeerde de aanwezigen tenslotte over de positieve ervaringen van VBI met de toepassing van Invie.

Het bewust zijn neemt toe

Anja Buchwald, directielid van ASCEM en vrouw van het eerste uur van Invie, kijkt terug op een meer dan geslaagd evenement. “Het is fijn te merken dat de geluiden uit de industrie positief zijn. Het duurzaamheidsbewustzijn in onze branche neemt toe. En dat is goed. Voor ons is Invie het bewijs dat de status quo in de branche kan worden veranderd. Wij streven naar emissievrij beton omdat we ervan zijn overtuigd dat de hele bouwsector op de lange termijn duurzaam kan worden. Groen beton is mogelijk! Met Invie gaan we dat laten zien”.

Voor meer informatie over Invie, kun je terecht bij Harald van der Sloot, directielid van ASCEM. (H.vandersloot@ascem.nl)