In Beneden Leeuwen, gemeente West Maas en Waal, zijn door aannemer Mouwrik Waardenburg Permeoblokken® met dichte onderbak aangebracht. Een primeur in Nederland! De Permeoblokken zijn in de as van de weg gelegd, het asfalt is er vervolgens tegenaan gedraaid.
De Permeoblokken zijn een alternatief voor de traditionele goten en kolken en transporteren, infiltreren en draineren regenwater. De Permeoblokken kunnen toegepast worden aan de oppervlakte. Voor de gemeentelijke ontwerpers en beheerders is het systeem een uitkomst. De Permeoblokken zijn sterk en eenvoudig te reinigen. Door de eenvoud van het systeem zijn bij zowel de aanleg als het onderhoud de kosten beperkt. Het is een enorme verbetering van de openbare ruimte.
Nieuw type Permeoblokken
BTE-bedrijf ‘De Hamer’, bedenker van de Permeoblokken, levert 1130 stuks Permeoblokken voor het plan 'Reconstructie Beatrixstraat'. Deze Permeoblokken hebben, anders dan de standaard Permeoblokken van De Hamer, een dichte onderbak. De Permeoblokken zijn via diverse inspectieblokken aangesloten op het hemelwaterriool (Permeobuizen). Er is gekozen voor een dichte onderbak, omdat de gemeente het hemelwater wil transporteren naar het hemelwaterriool dat vervolgens uitmondt op een watergang.
De gemeente West Maas en Waal is enthousiast over de nieuwe Permeoblokken. Johan van Rhijn, werkvoorbereider civiele werken en toezichthouder, vindt het Permeoblok 'mooi in te passen midden in de rijbaan van asfalt, het geeft een rustig beeld en het Permeoblok geeft geen geluids- of trillingsoverlast'. Hij noemt het een 'vernieuwende toepassing voor de afvoer van hemelwater'. Een ander voordeel van de toepassing van het Permeoblok, is dat er geen kolken geplaatst hoeven te worden.